Pauza la educatie

Dupa ce ai terminat liceul, ti-ai luat gandul de la facultate si ai inceput sa cauti cai musculosi pe pasuni (n.r. : total diferit de “cai verzi pe pereti”), educatia ta e pe modul pauza. Da, se mai acumuleaza ceva cunostinte legate de legatul parului in alt mod decat coada de cal, prinsul sireturilor invers ca pana acum, combinat negrul cu rosu in loc de verde si luat oala de pe foc inainte sa dea pe langa. In rest nimic, insa tu nu realizezi asta. Tu ai impresia ca intelepciunea ta creste, cunosti mai multe si de aici orgoliul prinde dimensiunile unui bolnav de ciroza umeda in stadiul final (sicriu).

“Draga mea”, te anunt ca nu esti mai desteapta ca atunci cand erai mai tanara, de fapt toate indiciile arata ca te prostesti pe zi ce trece. Din cauza rutinei cel mai mult, din cauza comoditatii ca motiv secundar si din cauza incapatanarii tale de a realiza ca esti proasta ca posibil ultim motiv. Ca pufnesti nasul intr-un mod ostentativ atunci cand esti contrazisa si nu esti dispusa sa accepti corectarea, e inca un semn de idiotenie.

Tine minte: in momentul in care ai ajuns la o rutina indusa de factori traditionali (“mi-a zis mama sa ma marit”, “m-am asezat la casa mea”), educatia si inteligenta ta sunt pe pauza. E ca si cum ai scoate scroafa din cotet si ai pune-o in mijlocul sufrageriei, asteptand o explozie de maniere. No no, scroafa aia o sa puta la fel, o sa se comporte la fel, mediul nu o ajuta cu nimic. Mai mult, murdareste ceva frumos.